دلیل انتخاب عنوان چشم انداز خاورمیانه برای وبلاگ

ساخت وبلاگ
خاورمیانه( (Middle Eastمنطقه ای است فرا قاره ای که شامل غرب آسیا و شمال آفریقا(مصر)میشود.
این اصطلاح نخستین بار توسط آلفرد ماهان(مورخ و جغرافی دان وابسته به نیروی دریایی امریکا) در سال 1902 به کار برده شد که از قاره اروپا به این منطقه می نگریست، این اصطلاح را به مناطق اطراف خلیج فارس اطلاق داد،زیرا نظر او خاور دور و نزدیک برای این منطقه مناسب به نظر به نظر نمی رسید؛ کم کم این اصطلاح در زمان ها و موقعیت های گوناگون توسط به کار برده شد تا فراگیر شد، و با کارگیری اصطلاح خاورمیانه توسط دولت جرج بوش به نوعی شکلی رسمی به خود گرفت.
این منطقه به عنوان حلقه اتصال سه قاره آفریقا،آسیا،اروپا محسوب میشود که این امر باعث میشود خاورمیانه در مسائل زیادی گوناگونی و تنوع داشته باشد مانند ترکیب متنوع جمعیتی که از اختلاط بین اقوام ،مذاهب مختلف مانند عرب،ترک،فارس،کرد،ارمنی،بربر،مسلمان و...تشکیل میشود .
خاورمیانه زمانی شاهد تمدن های کهنی بر ساحل رود های پرآب خود بوده است.بنابر اقوال و نوشته های بسیار از مورخین و جغرافی دانان ،اولین تمدن های بشری در کنار دریاها و رودهای بزرگ این منطقه شکل گرفته و رودهای بزرگ نیل ،دجله ،فرات،کارون،اروند و سواحل خلیج فارس بستر تجمع اجتماعات مهم بشری بوده است.
خاورمیانه منطقه ای با تاریخ پر فراز و نشیب و گذشته ای غنی که نمادی از تمدن شرقی است و عرصه ای گرفتار استعمار ،جنگ و اشغال؛در عین حال مکان خیزش حرکت های نواندیشانه و استقلال طلبانه منطقه ای است .
خاورمیانه با در اختیار داشتن ذخایر نفت و گاز،موقعیت خاص ژئوپلیتیک و استراتژیک همواره از اهمیت ویژه ای در سطح بین الملل برخوردار بوده است .
هدف از راه اندازی نشریه ای با عنوان خاورمیانه این است که ضمن بررسی موارد نام برده،سعی بر ترسیم وضعیت فعلی این منطقه ،بررسی اهداف و عملکرد نگاه غرب و تبعات آن در این منطقه (به ویژه استراتژی ایالات متحده آمریکا و معیارهای دوگانه آن در قبال رژیم صهیونیستی )بپردازد. به عنوان مثال عقیده بر این است که ادامه اشتباهات و رفتار گذشته غرب در این منطقه مانع جدی در شکل گیری فضایی صلح آمیز همراه با رشد دموکراسی در خاورمیانه خواهد بود و بدین ترتیب اتخاذ استراتژی های جدید توسط غرب و آمریکا امری ضروری است که این استراتژی ها نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
علاوه بر این بحران ها و چالش های زیادی وجود دارد که خاورمیانه با آنها دست و پنجه نرم میکند از جمله مشکلات سیاسی مانند درگیری های سوریه ،جنگ در یمن، بحران های خلیج فارس ،اختلافات ایران و ایالات متحده آمریکا ،مناقشه بین اسرائیل و فلسطین ،قطبی شدن منطقه ، درگیری های بین دولت ها ،به وجود آمدن تروریست ،دخالت های غرب و ...؛ مشکلات اجتماعی از قبیل فقر، عقب ماندگی های علمی و فرهنگی، مشکلات زنان و حقوق ،رشد جمعیت و ...؛ مشکلات و بحران های محیط زیستی مانند کمبود آب به دلیل قرار گرفتن در کمربند خشک جهان و ... .
قطب بندی شدن منطقه باعث به وجود آمدن محور های عمده ای از جمله به اصطلاح "مقادمت"متشکل از ایران ،عراق ، سوریه و حزب الله که به میزان معینی از سوی روسیه و چین حمایت میشود.
محور "ضدانقلاب" شامل عربستان سعودی ، امارات متحده عربی ، بحرین ، مصر و اردن که توسط اسرائیل حمایت می شود.
محور" حامی تغییر"متشکل از قطر و ترکیه .
این سه محور در میانه یک درگیری خشونت آمیز برای تعیین آینده خاورمیانه گرفتار آمده اند و با پررنگ بودن نقش جمهوری اسلامی ایران در این بین این موضوعات بیش از پیش برای ما اهمیت پیدا میکند.  
دین موضوع دیگری است که در خاورمیانه بسیار مهم و قابل بررسی است .دین در منطقه خاورمیانه یکی از فاکتور های بسیار اساسی ،مهم و سرنوشت ساز برای کشور و مردمان مختل این منطقه بشمار میرود و ایدئولوژی های عمده و بزرگی چه به صورت منطقه ای و چه به صورت رقابتی داخلی در خاورمیانه صف آرایی می کنند.
همچنین بحران های زیاد و گاه عمیقی که بر گرفته از اندیشه های ملی گرایی و قوم گرایی به وجود آمده است که این اندیشه ها گاه افراطی تا حدودی بیمارگونه است .
میزان توسعه یافتگی  خاورمیانه و چالش هایی که این منطقه برای دستیابی به توسعه پایدار و توسعه انسانی با آنها رو به روست و تمام موارد ذکر شده هدف ما از پیشبرد نشریه ای با نام چشم انداز خاورمیانه  است .

 

دلیل انتخاب عنوان چشم انداز خاورمیانه برای وبلاگ...
ما را در سایت دلیل انتخاب عنوان چشم انداز خاورمیانه برای وبلاگ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cheshmandaz-e-khavarmiane بازدید : 229 تاريخ : جمعه 10 اسفند 1397 ساعت: 7:59